Het gemaal Willem Snel bij Gramsbergen heeft zijn letters terug. Dijkgraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen heeft de letters maandag 8 oktober 2018 onthuld, in het bijzijn van familieleden van Snel.
Dit gemaal bij de Koningsbrug in Gramsbergen draagt sinds 1965 de naam Willem Snel, als eerbetoon aan de man die jarenlang secretaris-ontvanger was van het vroegere waterschap De Bovenvecht. De laatste jaren waren de letters echter niet meer zichtbaar.
De hoofdingelanden besloten zijn naam met bronzen opschrift blijvend te verbinden aan het gemaal bij de Koningsbrug, zo staat te lezen in het regionale weekblad Het Noord-Oosten. Dat was kort na zijn plotseling overlijden op 7 augustus, op 57-jarige leeftijd. Maar niet alleen in die bestuursvergadering van De Bovenvecht werd Willem Snel herdacht. Ook tijdens de vergadering van de gemeenteraad werd uitgebreid stilgestaan bij zijn overlijden. Snel – Gramsberger van geboorte – was namelijk op het moment van overlijden wethouder van de gemeente Hardenberg. Twee jaar daarvoor, in 1962, was hij door de raadsleden gekozen als opvolger van de ARP-wethouder G.H. te Rietstap. Opmerkelijk, omdat Snel lid was van de PvdA. ARP en CHU hadden altijd de dienst uitgemaakt, zouden ook ditmaal zonder andere partijen een meerderheidscollege kunnen vormen, maar ruimden toch een plekje in voor de lijsttrekker van de PvdA. Een groentje op het terrein van de politiek was Snel niet, want hij was al sinds 1949 raadslid.
Maatschappelijk betrokken
Ook buiten de politiek was Snel maatschappelijk betrokken. Als voorzitter van de woningbouwvereniging Beter Wonen bijvoorbeeld, als lid van het dagelijks bestuur dat de viering van 600 jaar Hardenberg organiseerde, als secretaris van de Handelsvereniging of als medeoprichter van weekblad De Toren.
Zijn naam stond trouwens ook op een ander gebouw. In Hardenberg, in het pand waar nu de drogisterijketen Trekpleister onderdak heeft gevonden, was jarenlang Snel’s Boekhandel gevestigd, die vanwege zijn drukke werkzaamheden werd gerund door zijn zwager Gerrit de Wit.