De gemeente Hardenberg had in 1977 weer eens een primeur. In het vakantiepark Moscou bij Bergentheim zou een Deense bungalow worden gebouwd. Of eigenlijk niet gebouwd maar geplaatst. De kant-en-klare delen werden met een trailer van Denemarken naar Bergentheim gebracht en daar in elkaar gezet.
Bedenker van het project was Erro b.v. uit Katwijk. Bouwbedrijf Oude Lenferink zorgde voor de onderbouw waarna de bungalow in een maand tijd in elkaar werd gezet en klaar was voor bewoning. De journalist van Het Noord-Oosten was erg goed te spreken over het project. Hij zou de plannen met belangstelling volgen, schreef hij, toen de eerste berichten bij hem binnenkwamen. Deze houten bungalows zouden een sieraad zijn voor het landschap, heel anders dan de traditionele woningen die minder goed in een bosrijke omgeving passen.
Bungalows? Meervoud? Jazeker, want Erro wilde nog meer bouwen in de omgeving van Hardenberg. Om bekendheid aan de plannen te geven had financieel directeur Van Rijn een advertentie laten plaatsen (uiteraard in Het Noord-Oosten), waarin een beloning van 2.000 gulden werd uitgeloofd aan iedereen die hem kon helpen aan een of meerdere recreatieterreinen, met plek voor deze Deense bungalows.
Opening
De Deense ambassadeur zou op 4 maart de officiële opening verrichten, had de journalist gehoord. Het was echter niet de ambassadeur maar handelsraad P. Essemann van de Deense ambassade die de opening verrichtte. Dat deed hij onder toeziend oog van burgemeester Van Splunder en enkele wethouders.
Volgens de burgemeester was het pure goedheid van Hardenberg om een park aan te leggen en daar bungalows op te laten plaatsen als vakantiehuis. “We leven hier nu goed en gezellig”, zei Van Splunder, “we hebben hier al veel recreanten en we zouden het daarbij kunnen laten. Maar we zijn daarnaast bereid terreinen beschikbaar te stellen voor bevolkingsgroepen uit het westen, die niet kunnen profiteren van een ruimte zoals onze inwoners die kennen.” Hij dacht daarbij aan flatbewoners in het westen van ons land, die over heel weinig leefruimte beschikken. Hardenberg wilde daarom de recreant uit het westen wel een beetje van onze ruimte laten profiteren.
Het terrein waar de Deense bungalow werd geplaatst was Park Moscou, een recreatieterrein uit de jaren ’60, aangelegd door de firma Van Roijen die het zand nodig had voor de aanleg van de Van Roijensweg. Na de zandwinning bleef een enorme vijver over die lange tijd in gebruik is geweest als zwembad voor de inwoners van Bergentheim. Toen het terrein niet meer nodig was verkocht de firma Van Roijen het gebied, waarna de nieuwe eigenaar er een recreatieterrein van maakte met plek voor particuliere vakantiebungalows.
Prijzige bungalows
Burgemeester Van Splunder kon wel denken aan flatbewoners in het westen van ons land die over heel weinig leefruimte beschikken, maar die categorie kwam je niet tegen op Park Moscou. Je moest wel over een paar centen beschikken om daar je bungalow te kunnen bouwen. Ook de Deense. Toch vond de journalist dat de prijzen wel meevielen voor wat je ervoor kreeg. “De kleinste kost 62.500 en de allergrootste 120.000 gulden. Dat zijn weliswaar noemenswaardige bedragen, maar als je dan het genoegen hebt om een poosje in zo’n riante bungalow te verblijven, dan kom je toch onder de indruk van het gerief dat ze bieden. De bungalow in Bergentheim is zeer doelmatig en gezellig ingericht en gemeubileerd en daarnaast voorzien van een centrale verwarming.”
De krantenman schreef niet alleen over de bungalow, ook de ontvangst van de gasten tijdens de officiële opening werd besproken: “De ontvangst van de gasten was voortreffelijk. Daar zorgden de mensen van restaurant Koeslag voor op de van hen bekende uitnemende wijze.”
Scandinavisch restaurant
Of er nog meer Deense bungalows zijn geplaatst en of iemand de beloning van 2.000 gulden heeft ontvangen is niet bekend. Wel is naderhand nog meer Scandinavisch hout naar Bergentheim gebracht. Vier jaar later, in 1981, stond in Het Noord-Oosten dat er een Noors restaurant in Park Moscou zou komen. Later werd dat een restaurant van Fins hout en uiteindelijk een Scandinavisch restaurant met de naam De Canneberge van het echtpaar Van der Hel. Hij was chef-kok van restaurant De Wanne in Ootmarsum, zij was boekhouder. Dat ze in Bergentheim terecht waren gekomen was niet zo verwonderlijk: pa Van der Hel had daar een tweede woning plus een stuk bos met plek voor nog een bouwwerk. Daar kon het restaurant van zijn zoon komen. Een exclusief restaurant, dat misschien een beetje te exclusief voor de omgeving was, want het restaurant met zijn bourgondische diner dansants verdween, nadat het vanaf 1989 nog een poosje door het leven was gegaan als Restaurant Dorgelo De Canneberge van Gert en chef-kokkin Angelika Dorgelo en vanaf 1994 als sauna en beauty-center van Wim en Geerlanda Scholten. Tegenwoordig heet het pand Jachthut ’t Hijgend hert, te huur als familie- en groepsaccommodatie.