Dinsdag 9 november 1965 was voor Boekhandel Diek in Hardenberg een onvergetelijke dag. In de winkel was de 50.000e vulpen van het merk Diplomat verkocht en daar werd door de directie van de vulpenfabriek flink aandacht aan besteed. De vakpers was aanwezig, mejuffrouw Diek kreeg enkele geschenken en samen met haar personeelsleden kreeg ze een diner aangeboden bij hotel Koeslag.
De boekhandel was nog geen twee maanden in Hardenberg gevestigd, toen deze ‘onvergetelijke dag’ zich aandiende. Op 15 september was de boekhandel aan de Voorstraat officieel geopend. Het was de vierde winkel van Marjan Diek, die begonnen was in Vroomshoop en daarna boekwinkels had geopend in Ommen en Rotterdam.
De winkel, tussen het streekmuseum en slagerij Jaap Meijer, was natuurlijk ‘volgestouwd’ met boeken, maar wat journalist Seinen bij de opening was opgevallen, waren de pocketkelder en de hoek met een zitje om rustig een boek te kunnen doorbladeren. Blijkbaar was het gemeentebestuur erg blij met de komst van een tweede boekenwinkel in Hardenberg, naast Snel’s Boekhandel, want bij de opening waren locoburgemeester Valkman, wethouder Van Faassen en gemeentesecretaris Jonker aanwezig.
In het boek Een Gouden Boekhandel, over 50 jaar Boekhandel Diek/Heijink, komt Betsy Schepers aan het woord. Zij was in 1963, net na haar 16e verjaardag, begonnen bij de boekhandel van juffrouw Diek in Vroomshoop, maar ze heeft ook gewerkt in Ommen en Hardenberg. Dat Boekhandel Diek in Hardenberg is terechtgekomen is mede aan haar te danken.
“In de beginperiode van mijn baan had juffrouw Diek 3 zaken: in Vroomshoop, Ommen en Rotterdam. De zaak in Rotterdam was op een gegeven moment niet winstgevend meer en ze had er te weinig controle over vanwege de afstand. Dus deze zaak werd verkocht.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze had al jaren geprobeerd om een zaak in Hardenberg te beginnen, maar dankzij tegenwerking van andere middenstanders lukte dat niet. Om toch langs een andere weg aan een pand in Hardenberg te komen, heb ik een advertentie in de Toren geplaatst. En daar kwam een reactie op. Deze is toen doorgespeeld naar juffrouw Diek. Het pand van bakker Tukkers aan de Voorstraat werd aangekocht en verbouwd tot boek- en kantoorboekhandel. De opening in 1965 is groots gevierd. Het personeel deed tijdens de opening de bediening. Tijdens de opening werd alcohol geschonken en wij als jonge mensen hadden eigenlijk nog nooit of in ieder geval weinig alcohol gedronken in ons leven. We hebben het toen geweten. Het stuur van de fiets zat los en de trappers wilden ook niet doen wat wij wilden.
De zaak in Hardenberg werd gerund door de heer Ganzevoort en door mij. Ik heb in Hardenberg met heel veel plezier gewerkt. In die tijd werd juffrouw Diek mevrouw Brouwer, want ze had een weduwnaar uit Canada ontmoet, Jan Brouwer. Eén keer in de week kwam ze naar Hardenberg om de zaken door te nemen. Erg lang heb ik niet aan de Voorstraat gewerkt want in 1967 is mijn dienstverband in Hardenberg geëindigd.”